Unbenanntes Dokument

blauw en geel

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek in 2001 in Wisconsin bleek dat paarden (net als bv honden) dichromaten zijn. Dat houdt in dat zij 2 types kegeltjes hebben. Hun kleurzicht is vergelijkbaar met een kleurenblind persoon; zij zien geel, blauw, wit en grijstinten maar kunnen rood en groen niet van elkaar onderscheiden.

In de Dual-Aktivierung maken we bij het grondwerk, het longeren en bij het rijden gebruik van deze kleuren.
Door gelijktijdige links-rechts impulsen laten we het paard meer informatie van beiden kanten opnemen, waardoor het
heen- en weerschakelen tussen de beiden hersenhelften bevorderd wordt. Het gevolg is dat het paard rechtgericht is,
het treedt vermeerd onder de massa en neemt langer last op met de achterhand.


De 3 zuilen van Dual Aktivierung zijn:

  • Kleur en balken. Bij het grondwerk gebruiken we een gele vlag. Bij het longeren en rijden maken we gebruik van gele en blauwe balken en pionnen. De balken zijn van schuimstof, zodat het paard zich niet kan bezeren als het erop stapt.
  • Bepaald soort oefeningen. Als het paard gewend is aan deze training zijn er talloze variaties om een uitgebreid blauw-geel parcours op te bouwen waarin de klassieke oefeningen zichtbaar gemaakt worden. (De ruiter kan zich geheel op het paard concentreren zonder aan de perfecte lijn van bv een volte of vierkante volte te denken)
  • Volledige concentratie! Deze training vergt uiterste concentratie van mens en paard. Als de ruiter geheel in het paard en de oefeningen opgaat, zal het paard zich 100% geven.